Creatief denken en innovatiekracht

Een mooi persoonlijk verhaal over creatief denken en innovatiekracht.

Mijn vader was briljant, dat zou hij nooit over zichzelf zeggen, neeeee, daarvoor was hij vele malen te bescheiden. En daarom doe ik het nu. Een man zonder alteveel woorden en vooral met veel daden. Een man met veel kennis en een totale praktische no-nonsense houding. Zo’n heerlijke eenvoudige levenshouding waar menig mens in de huidige maatschappij nog een puntje aan kan zuigen. Een man die heel technisch en ook creatief was, een uitvinder eigenlijk. Een man die gewoon altijd netjes 5 dagen per week werkte, de krant las en op de hoogte was van alles in de wereld. Een man die stilletjes kon broeden en rustig nadenken over dingen die hem irriteerden of waar hij een probleem in zag. Dit duurde ook nooit heel lang en dan ging hij hiermee aan de slag. Hij loste het altijd wel op, met een idee, met creativiteit en dus met zijn innovatiekracht.

Hij loste veel dingen op, op een geheel eigen wijze ook. Hij had hier geen winkel voor nodig, nee hij vond eigenlijk altijd wel iets in huis om te improviseren. Had overal bakjes met schroeven, moertjes, lijm en nog veel meer. Er kwam eigenlijk maar zelden een Gamma, fietsenmaker of andere winkel aan te pas. Raar eigenlijk als ik er zo over nadenk….dat kan ik me niet meer voorstellen. Hij was gewoon heerlijk druk altijd met dingetjes in en rond huis, dingetjes aanpassen en verbeteren. Hij was eigenlijk een soort “alles in 1-doe het zelf-er”. Een fietsenmaker, autogarage, tuispecialist en doe-het-zelf-er tegelijk. Hij vond altijd wel iets in de buurt om dingen te maken, te verbinden, briljant werkelijk! Van een beetje tape en bamboe maakte hij een slot, laste kapotte fietsen, auto’s en bouwde het totale interieur bij ons thuis, hij sleutelde eindeloos aan kapotte auto’s en fietsen en laste voor mij een bijzonder authentiek BMX crossfiets. Dat was volstrekt normaal voor hem en dus ook totaal niet nodig om hiervoor naar een winkel te gaan en een nieuwe fiets te kopen bijvoorbeeld. Achteraf hilarisch en eigenlijk heel erg hip, zeker nu in deze tijd van zero waste.

Ik denk dat ik van hem wel wat dingen overgenomen heb, ik vind het ook echt geweldig om binnen no-time oplossingen te bedenken voor iets, maakt niet uit wat het is eigenlijk. Ik hou gewoon van creatief denken en problemen oplossen. Echt heerlijk vind ik dat! Een probleem is voor mij ook geen probleem, het is een uitdaging waar ik altijd weer veel zin in heb. Met veel dank aan mijn overleden vader dus, een briljante man met een waanzinnige mooie gave.

Dus geef mij maar een probleem of laat me creatief denken, i love it, net als mijn vader.

Groet, Reinier

Dit bericht delen